Noorse en Goudse muzikanten samen tijdens jubileumeditie Kaarsjesavond – Gouda’s Harmonie ‘De Pionier’

Noorse en Goudse muzikanten samen tijdens jubileumeditie Kaarsjesavond

Muzikanten van Kongsberg Byorkester, Gouda’s Harmonie De Pionier en Stedelijke Harmonie Caecilia maakten tijdens Kaarsjesavond 2015 voor het eerst gezamenlijk muziek.

Jaarlijks ontvangt Gouda uit Kongsberg, zusterstad in Noorwegen, de grote kerstboom die op de Markt wordt opgetuigd. Vanwege de 60e editie van Gouda bij Kaarslicht nodigde de organisatie Byorkester uit om dit bij te wonen.

Voor het ontsteken van de kerstboom openden slagwerkers van Byorkester, De Pionier en Caecilia Kaarsjesavond. Dat gebeurde op een spectaculaire manier: vanaf drie daken rondom de Markt. De slagwerkers hadden een speciaal gecomponeerd Noors stuk ingestudeerd.

Daags erna vormden 90 muzikanten van de drie verenigingen één groot superorkest in de Gouwekerk, waar een uniek concert werd gegeven. Ze deelden namelijk nooit eerder samen een podium. De laatste keer dat Pioniers en Caecilianen samen muziek maakten, was zelfs meer dan 50 jaar geleden.

Het concert in de Gouwekerk gaf een boost aan de samenwerking tussen de drie verenigingen. Na afloop werden De Pionier en Caecilia uitgenodigd door Byorkester voor een tegenbezoek: rond 17 mei 2016, de nationale feestdag in Noorwegen. De Goudse verenigingen namen de uitnodiging natuurlijk aan.