Geschiedenis – Gouda’s Harmonie ‘De Pionier’

Geschiedenis

Een lange en rijke historie

 

7 augustus 1908

Arie den Edel richt met een groep gelijkgestemden het ’Arbeiders Harmoniecorps ’De Pionier’ op. De vereniging gebruikt dan instrumenten van de Firma Ansingh & Co. uit Zwolle. Vijf klarinetten en een altsaxofoon maken het groepje koperblazers en slagwerkers (een kleine trom en een grote trom) tot een heuse harmonie. Het niet-rode deel van de Goudse bevolking maakt het De Pionier niet makkelijk.

 

1914-1918

De mobilisatie veroorzaakt slecht bezette repetities: dirigenten komen niet opdagen, willen meer gage of sturen een (slechte) vervanger. De 30-er jaren, met grote werkloosheid en bijbehorende zeer schaarse inkomsten, doen De Pionier bijna de das om. In 1935 wordt dirigent Coen van der Knaap benoemd. Hij bouwt het ’corps’ vrijwel eigenhandig en gedurende bijna 30 jaar op tot het meest toonaangevende harmonieorkest van Gouda en omstreken.

 

1940-1945

Door snel handelen zijn de instrumenten van de oorlog gered en kunnen in mei ’45 uit het vet. Op 5 mei 1945 wordt uit De Pionier door Teus Steenbeek de blaaskapel ’De Goudsche Bietenbouwers’ geformeerd. Alle plaatselijke bevrijdingsfeesten worden door hen opgeluisterd. In 1948 volgt de oprichting van een aparte drumband.

 

De 50-er jaren

Een poging om een zelfstandig trompetterkorps op te richten mislukt; de tamboers gaan als drumband verder. In 1954 gaat De Pionier voor het eerst naar het buitenland, naar Solingen, zusterstad van Gouda in Duitsland. Fel verzet van het bestuur in 1958 blokkeert een poging om een majorettepeloton te vormen.

 

30 april 1961

De eerste Majorettes van De Pionier lopen op straat.

 

1966

Aart Hoogerdijk (tamboers) en Henk de Jong (blazers) vormen de Drumfanfare. Dit keer wordt het een groot succes.

 

De 70-er jaren

De Pionier viert triomfen op straat. Het eerste contact met de Chalford Brass Band, nabij de Engelse zusterstad Gloucester, wordt in 1978 gelegd.

Statiefoto in nieuw uniform – 1975

 

De 80-er jaren

Een hartverwarmende actie onder leiding van een regionale krant zorgt voor aanvulling van de door de penningmeester geplunderde clubkas. De eerste langspeelplaat van De Pionier wordt gemaakt en het eerste leerlingenorkest ziet het licht. Vanaf 1983 maken de eerste vrouwelijke blazers hun opwachting, dit tegen alle verdrukking in.

 

De 90-er jaren

De Bietenbouwers heten voortaan De Partyband en vieren hun 50-jarig bestaan met een daverend feest op de Markt. De Pionier bloeit als nooit tevoren.

 

De nieuwe eeuw

In 2004 start het eerste Beginnersorkest met een Nederlandse primeur op muziekopleidingsgebied. Al in januari 2005 geven de kids hun eerste concert. Op 30 april 2005, precies 44 jaar na de eerste keer, volgt het laatste optreden van de Majorettes.

 

2008

De Pionier viert zijn 100-jarig bestaan met diverse bijzondere optredens in Gouda, zoals met musicalster Bastiaan Ragas in de Goudse Schouwburg, en met zanger Syb van der Ploeg (De Kast) tijdens Gouda Waterstad. De Drumfanfare organiseert in dit jubileumjaar tevens ’Music in the City’.

 

De 2010-jaren

In 2013 wordt binnen De Pionier het Regionaal Senioren Orkest opgericht. Dit orkest trekt muzikanten ’op leeftijd’ uit de hele regio. De Drumfanfare stopt in 2014, maar De Pionier gaat op straat door met de Marchingband: gevormd door muzikanten uit alle onderdelen van de vereniging. In 2015 komen de Tamboers en Pijpers erbij: voor zelfstandige marsoptredens maar ook als onderdeel van de Marchingband.

 

2016

De Pionier gaat voor het eerst op concertreis naar Kongsberg, en bovendien voor het eerst samen met Stedelijke Harmonie Caecilia, de andere Goudse muziekvereniging. Kongsberg is de Goudse zusterstad die jaarlijks de grote kerstboom op de Markt schenkt. De Pionier en Caecilia spelen er gezamenlijk met Kongsberg Byorkester.

 

2018

De Pionier bestaat 110 jaar. Ook dit jubileum zal met bijzondere optredens en evenementen worden gevierd. Tevens staat een concert op de planning met Caecilia die eveneens 110 jaar bestaat.