Goudse muzikanten luisterden Noorse feestdag op – Gouda’s Harmonie ‘De Pionier’

Goudse muzikanten luisterden Noorse feestdag op

Muzikanten van Gouda’s Harmonie De Pionier en Stedelijke Harmonie Caecilia marcheerden dinsdag 17 mei trots mee in een grote parade door Kongsberg, ter gelegenheid van de nationale feestdag in Noorwegen.

De Pionier en Caecilia vormden samen met Kongsberg Byorkester één groot korps van 75 muzikanten, wat tegenwoordig met straatoptredens een indrukwekkend aantal is.

Alle muzikanten droegen hun eigen uniform, zodat het publiek in Kongsberg kon zien dat er ook muzikanten uit hun zusterstad Gouda meededen. Bovendien mochten er voor het korps twee Nederlandse vlaggendragers lopen, met traditioneel een Noorse vlaggendrager voorop.

Aan de parade deden totaal vijf Noorse korpsen mee, en duizenden kinderen van diverse scholen in Kongsberg. De stoet trok 12 km door de straten van de Noorse stad, en enkele keren over een brug met eronder watervallen waar een bijzondere kerstboom staat: een glazen boom geschonken door Gouda, als dank voor de echte grote kerstboom die Gouda jaarlijks vanuit Kongsberg mag ontvangen.

Er stonden naar schatting 20.000 Noren langs de route, velen in traditioneel Noorse klederdracht en enthousiast zwaaiend met Noorse vlaggetjes.

De Goudse muzikanten moesten voor de Noorse feestdag al vroeg uit de veren, want om 6.15 uur begonnen de festiviteiten al met eerbetonen aan monumenten, toespraken van hoogwaardigheidsbekleders en kanonschoten. Na de parade verzorgden De Pionier en Caecilia ook nog samen ’s middags een buitenconcert voor het Grand Hotel, afgewisseld door muziek van Kongsberg Byorkester.

De Pionier en Caecilia verbleven van vrijdag 13 mei tot en met dinsdag 17 mei in Kongsberg. Naast de parade gaven de muzikanten iedere dag op een bijzondere locatie een optreden, zoals bij een berghut op 700 meter hoogte terwijl het plots begon te sneeuwen. En in de gloednieuwe schouwburg van Kongsberg, met elektronisch bedienbare akoestiek die uniek is in Scandinavië.

Het is voor het eerst dat de twee Goudse muziekverenigingen gezamenlijk op concertreis gingen. Ze waren uitgenodigd door Byorkester, toen de Noorse muzikanten in december in Gouda vertoefden vanwege de 60e editie van Gouda bij Kaarslicht.