Allereerste harmonierepetitie voor leerlingen – Gouda’s Harmonie ‘De Pionier’

Allereerste harmonierepetitie voor leerlingen

Nog maar een paar muzieklessen gehad, en nu al samen met een heuse harmonie gerepeteerd! Dat deden leerlingen van het project ’Muziek Maak Je Samen!’ zaterdag 3 februari samen met muzikanten van Caecilia en De Pionier.

De gezamenlijke repetitie vond plaats in het Pioniergebouw, onder leiding van de docenten van ’Muziek Maak Je Samen!’ Patrick de Heus (dirigent Caecilia) en Dick Verhoef (dirigent De Pionier). Doel was om leerlingen (veelal 8 jaar) het muziek maken in een echt harmonie-orkest te laten ervaren.

En dat leverde een bijzonder leuke zaterdagmiddag op, met ouders, broertjes, zusjes en andere fans in het publiek. De docenten betrokken ook hen bij de repetitie. Zo leerde Patrick iedereen body percussion, oftewel ritmes spelen met bijvoorbeeld klappende handen en stampende voeten. Dick liet iedereen een toonladder zingen, en meeklappen met pakkende, goed in het gehoor liggende Engelse liedjes.

De leerlingen zaten op de voorste rij van de harmonie, en ze kregen telkens aanwijzingen van de dirigenten wanneer ze een noot mochten spelen. Zo speelden ze samen met de muzikanten van Caecilia en De Pionier een blues, een wals, zelfs een rap, een funky nummer getiteld Shut up and dance!, en tot slot de harmonie-versie van het alom bekende nummer Happy van Pharrell Williams.

Uiteraard kregen de leerlingen groot applaus, en na afloop nog lekkere limonade en snoepjes. Ze gingen naar huis met nog meer energie om samen muziek te maken!

Zaterdag 3 maart volgt de tweede harmonierepetitie van de leerlingen. Ondertussen gaat de wekelijkse les door. Zaterdag 24 maart is de afsluiting van het project ’Muziek Maak Je Samen!’ in de theaterzaal van Cultuurhuis Garenspinnerij: dan laten de leerlingen horen wat ze allemaal hebben geleerd sinds begin januari en wat ze allemaal in hun mars hebben!

Muziek Maak Je Samen 2017-2018 is een samenwerking tussen de Brede School Gouda, Stedelijke Harmonie Caecilia, Gouda’s Harmonie de Pionier en Cultuurhuis Garenspinnerij. Het project wordt ondersteund door GoudApot, stichting Jac Bezemer en Rabofonds Gouwestreek.

Foto’s: Arno